Tečkovaná mandala

Obrázky mandal vytvořené pomocí různě velkých teček vypadají složitě. My vám ale ukážeme, že si je zkusit může opravdu každý.

Materiál

Postup

  1. Plátno natřeme černou akrylovou barvou. Využijte některý ze širších štětců. Akrylové barvy Artiste není třeba ředit. Plátno natřete i po okrajích a nechte dobře zaschnout. Kdo nerad čeká, může schnutí urychlit fénem.
  2. Nyní přichází na řadu oprášit vědomosti z geometrie. Pomocí dlouhého pravítka si plátno rozdělíme diagonálně i podélně (viz foto). Na jednu z čar si poznačte jednotlivé centimetry. Kružítko zabodněte do středu plátna a udělejte si kružnice jak se vám bude líbit. Poté můžete kružítko zabodnout do průsečíku kružnice s rovnou čarou a obkroužit kružnici s poloměrem do středu plátna. Pokud tento postup zopakujete v každém průsečíku kružnice s rovnou čarou, dostanete zajímavé květinové motivy. Pokud si nejste s kružítkem jistí, vyzkoušejte si to nejdříve na papíře. Můžete si zkoušet nové a nové obrazce. Dát víc kružnic, nebo jen jejich poloviny. Fantazii se meze nekladou.
  3. Teď přijdou na řadu akrylové barvy. Jako pomůcky na tečkování můžete použít cokoliv. Já jsem využila zadní strany různě širokých fixů, druhé strany štětců nebo špendlík s plastovou hlavičkou. Akrylové barvy je dobré si nalít do plastové paletky nebo třeba do vršku od barev. Nástroj, kterým chcete tečkovat do barvy namočíte a obtisknete na dané místo. Čáry a kružnice vám pomohou udržet souměrnost vaší mandaly. Ale to kam dáte jak velkou tečku a jaké barvy, je jen a jen na vás. Můžete sledovat jednotlivé čáry nebo některé vynechat. Kombinujte barvy, které se vám líbí. Nechte obrázek odležet do dalšího dne a zase přidejte tečky tam, kde se vám zdá obraz prázdný. Když je plátno předkreslené tužkou, nemusíte u toho moc přemýšlet a z tečkování se stává krásně relaxační činnost.
  4. Pokud chcete mandalu vylepšit, doporučujeme využít některou z metalických akrylových barev a nebo třeba tekuté perly. V růžové mandale vidíte použití růžových tekutých perel. Ve fialové mandale je zase metalická akrylová barva, konkrétně bronzová. Mandala díky metalickým odstínům vypadá zajímavě. Také můžete místo teček vytvořit protáhlé kapky. Udělejte tečku, klidně na ni přidejte ještě trošku víc barvy a tím samým nástrojem tu tečku na jedné straně protáhněte. Hrajte si a tvořte!
  5. Pokud jste s výsledkem spokojení a nebudete již žádné tečky přidávat nechte plátno zaschnout a zalakujte ho matným akrylátovým lakem. Lakujte ze vzdálenosti cca 30 cm, nejlépe někde venku. Lak přidá vašemu dílu odolnost a trvanlivost.

Tečkované mandaly jsou úžasnou zábavou pro jejich tvůrce i nádherným dárkem pro vaše známé a rodinu.