Sádrové magnetky

Potřebujete zabavit hodně dětí a neutratit moc peněz? Zkuste sádrové magnetky! Z jednoho kila sádry uděláte asi 60 odlitků a máte-li dost času, vystačíte si s jedinou formou. Náklady na jeden odlitek jsou tedy minimální. Pokud pospícháte, můžete výrobu urychlit použitím více forem. Schnutí sádry ve formě trvá přibližně jeden den.

Materiál

Na výrobu magnetků budeme potřebovat:

Postup

  1. Sádru namíchejte podle návodu a nalijte do formy. Poté dejte schnout na sluníčko nebo k radiátoru.
  2. Hotové odlitky opatrně vyklopte. Nejlépe na starý hadr nebo něco měkkého ať se vám nerozlomí.
  3. Poté se pusťte do malování. Malovat můžete akrylovými nebo temperovými barvami. Na jemné detaily je vhodný tenký štěteček nebo fix.
  4. Namalovaný a zaschlý odlitek je vhodné přelakovat lesklým lakem (zvlášť u temperových barev). Dobrou zkušenost jsme měli s lakem ve spreji. Při použití tekutého laku se nám totiž při natírání temperové barvy rozpíjely.
  5. Aby se ze sádrových odlitků stal magnetek, musíme z rubové strany nalepit kousek magnetické destičky. Jde o tenkou magnetickou pásku, která má z jedné strany lepící plochu a lze ji stříhat obyčejnými nůžkami. My z jedné destičky nastříhali kousky na osm magnetů. Nechte nejlépe lehce zatížené zaschnout aby se vám nestalo, že se magnet od sádry odlepí. (Kdyby se vám náhodou odlepil, můžete spoj slepit lepidlem Tenyl).

Nakonec jen zbývá si magnetky vystavit na lednici nebo jinou vhodnou plochu.

Galerie