Batika za studena

V dnešním článku si vyzkoušíme zajímavou techniku barvení textilu - batiku za studena.

Materiál

Na batikování za studena budete potřebovat:

Používejte textilie z čistě přírodních materiálů. Příměsi snižují schopnost absorpce barvy.

vse-k-navodu

Postup

  1. Textil je před barvením nutné namočit v roztoku krystalické sody. 1 kg sody rozpustíme v 5l horké vody. Přidáme 80g soli a důkladně promícháme. V tomto roztoku tričko namočíme a důkladně vyždímáme.
  2. Tričko si rozložte na igelit. Uprostřed látku chytněte a motejte dokola. (Nejlepší je střed držet a obíhat okolo trička). Hotovou spirálu zafixujte gumičkami.
  3. Nyní si nachystejte barvičky. My jsme vybrali žlutou, červenou a fialovou. Do lahviček nalijte vlažnou vodu a důkladně protřepejte. Nasaďte aplikátor a ustřihněte jeho konec. Barvu do látky nalévejte z bezprostřední blízkosti aby vám nestříkla vedle. Nalijte jen takové množství jaké látka pojme. My jsme na dané tričko spotřebovali jen cca. 1/3 z každé barvy.
  4. Pokud máte obarveno, otočte a probarvěte i druhou stranu trička. Celé dílo zabalte do folie (nesmí to být mikrotenový sáček) a ještě trošku promačkejte ať se barva dostane i do středu látky. Ve folii nechte tričko minimálně dvě hodiny, ideálně 24 hodin.
  5. Druhý den tričko rozbalte a důkladně propláchněte vlažnou vodou. Fixaci barvy provedete pomocí jádrového mýdla. Důkladně celé tričko namydlete a opět propláchněte.

Ze začátku je lepší batikované tričko prát v ruce, později jej lze prát v pračce na 30 stupňů.

Výsledné barvy jsou krásně jasné a celá výroba nás velice bavila. V takovém tričku budete nepřehlédnutelní! 

Galerie