Malované kamínky - siluety

V dnešním článku si ukážeme postup pro malování siluet na putovní kamínky.

Materiál

Pro malování na kamínky budete potřebovat:

Postup

  1. Kameny důkladně umyjte a nechte uschnout. Pokud máte světlejší kameny můžete malovat rovnou na ně. Naše kameny jsou hodně tmavé, proto si je namalujeme celé bílou akrylovou barvou. Barvy na bílém podkladu krásně vyniknou.
  2. Pokud jsou kameny suché, můžeme se pustit do barevných přechodů. Na kamínek si naneseme štětcem či špachtlí trošku od barev, které chceme prolínat. Osobně se nám nejvíc líbí přechod žluté do červené, který vypadá jako obloha při západu slunce. Fantazii se meze nekladou a můžete kombinovat jakékoliv barvy chcete.
  3. Při prolínání barev pracujeme s čistým štětcem a vždy postupujeme od světlejší barvy k té tmavší. Dělejte dlouhé tahy štětcem zprava doleva. Pokud budete chtít prolínání ještě upravit, umyjte štětec (stačí obyčejná voda) a opět postupujte od světlé k tmavé. Nikdy se barevným štětcem nevracejte na světlou! Tím si barvy smícháte dohromady. Akrylové barvy nechte důkladně zaschnout. Schnou cca 1 hodinu.
  4. Nyní se můžeme pustit do černých siluet. Na barevném podkladu vypadají dobře jednoduché černé motivy: stromy, palmy, hory, siluety lidí i zvířat. Inspiraci najdete všude kolem sebe. Složitější motivy je dobré si na kamínek načrtnout tužkou. Načrtněte první hrubé tvary a ty pak dotvořte k vaší spokojenosti. Po malování černých siluet nechte kamínek zase zaschnout.
  5. Suchý kamínek lakujeme lakem ve spreji. Aplikujte lak ze vzdálenosti alespoň 30 cm, aby se vám popisovač nerozpil. Lak cca půl hodiny schne.
  6. Na spodní stranu kamínku stačí napsat PSČ a máte hotovo.

Gratulujeme! Vaše úžasně barevné kamínky jsou hotové. Stačí vyrazit na výlet a potěšit jimi ostatní.

Galerie