Akční malba na textil

V dnešním článku si vyzkoušíme akční malbu.

Materiál

Pro vaše akční malování budete potřebovat:

Postup

  1. Z bot sundejte tkaničky, vycpěte je ubrousky a podrážku si pečlivě zalepte izolační páskou. Tričko navlékněte na karton a zafixujte ho na místě pomocí prádelních kolíčků. Na tričko nalepte šablonu srdíčka.
  2. Akční malba se nejlépe provádí venku na volném prostranství. Pracujte v oblečení, které si můžete ušpinit. Nachystejte si barvy. Nalijte část barvy do misky a přidejte několik kapek vody. Barva by měla zůstat stále hustá. Pokud bude moc řídká, bude vám dělat nevzhledné kaňky.
  3. Pro první zkoušku použijte bílý karton. Namočte štětec do barvy a prudkým švihem barvu stříkněte na papír. Pokud se vám líbí táhlé stříkance, použijte širší štětec a barvu z něj neotírejte. Pokud chcete spíš kapky, použijte tenčí štětec a lehce barvu otřete. Zkoušejte různé rychlosti švihu i vzdálenost od papíru. Pokud jste si akční malbu dostatečně vyzkoušeli, můžete se pustit do malování textilu.
  4. Tričko jsme si podložili bedýnkou aby se neušpinilo. Boty si položte dál od sebe, ať se dostanete i k vnitřním hranám. Postupujte po jednotlivých barvách. Cákance vám mohou jít všemi možnými směry. Je to jen na vaší fantazii. Pokud vám přijde některá z barev nevýrazná, můžete klidně další cákance přidat. U trička se zaměřte nejvíc na místo, kde je nalepená šablona. Jen pokud bude okolí srdíčka dostatečně barevné, tak vynikne jeho tvar.
  5. Pokud jste se svým dílem spokojení, nechte ho důkladně několik hodin zaschnout. Velké kaňky schnou až 4 hodiny. S trikem nehýbejte. Na šabloně zůstává barva déle tekutá a při pohybu by vám mohla nevzhledně stéct kam nemá. Po zaschnutí pokryjte akční malbou i záda trička.
  6. Dokonale suchý textil můžete sundat z kartonu a odlepit šablonu srdce. Do bot si navlékněte tkaničky a sundejte izolační pásku z podrážky. Textilní barvy se fixují zažehlením z rubové strany a nebo tím, že malovaný textil 3 týdny nebudete prát. Po uplynutí této doby je možné tričko i boty normálně prát v pračce na 30 stupňů. Barvy budou stále krásně výrazné.
  7. Na tuto hustotu akční malby (na jedno tričko a jedny boty) jsme spotřebovali od každé barvy celou jednu lahvičku (tedy 3x35 g barvy). Pokud si přejete hustější malbu a nebo budete barvit víc textilu, budete potřebovat lahviček víc.

Akční malba je velice zábavná a výrobky z ní poutavé pro oči. S tímto originálním setem budete určitě k nepřehlédnutí!

Galerie