Výroba náušnic

Dnes bychom Vás rádi provedli základy výroby náušnic. Objasníme si základní pojmy a ukážeme si praktické příklady. Nejdůležitějším pomocníkem jsou kulaté ketlovací kleště.

vse-k-navodu

Komponenty

Náušnicové háčky

První na řadě máme náušnicové háčky. Na obrázku vidíte nejznámější náušnicový háček.

Existují ale různé tvary, barvy I materiál, z kterého jsou vyrobeny. Taktéž klipsy pro ty, co nemají dírku v uších. Všechny náušnicové háčky jsou zakončeny očkem, na které se zavěšují další části.

Ketlovací jehly

Na ketlovací jehly se navlékají korálky. Očko ve spodní části umožňuje další zdobení. Nahoře se udělá druhé očko pomocí kulaté špičky kleští a připevní se k náušnicovému háčku.

Ketlovací nýtky

Nýtky používáme stejně jako ketlovací jehly jen s tím rozdílem, že již nechceme pokračovat směrem dolů. Plochá hlavička je elegantním ukončením náušnice.

Kaplíky

Slouží k dozdobení kulatých korálků. Dají se umístit z vrchu I ze spodu korálku.

Výroba náušnic

Nejjednodušší náušnice

Nejdřív Vám ukážeme nejjednodušší náušnici. Potřebujete háček, nýtek a korálek.

Na nýtek navlékneme korálek. Na následující fotce vydíte postup jak na konci nýtku vytvořit očko. Konec ochopíte do kleští a obtočíte kolem jejich kulaté špičky. Před úplným uzavřením očka provlečete spodní očko náušnicového háčku a kroužek doděláte.

Pokročilejší náušnice

O něco náročnější jsou náušničky delší. Zde využijeme ketlovací jehly.

Největší korálek navlékneme na nýtek. Na nýtku kleštěmi vytvoříme očko a spojíme s očkem ketlovací jehly. Na tuto jehlu navlékneme středně velký korálek a opět vytvoříme spojovací očko do poslední ketlovací jehly.

Navlékneme nejmenší korálek a vytvoříme očko pro spojení s náušnicovým háčkem.

Inspirace na další náušnice

Na další náušnice použijeme kovové srdce s dírkou skrz. Srdce má tvar krystalu tak jej doplníme podobně tvarovaným korálkem. Kovové srdíčko navlékneme na nýtek. Na konci nýtku vytvoříme kulatými kleštěmi očko a zahákneme ho do očka ketlovací jehly. Na jehlu nevlečeme korálek a stejným způsobem propojíme jehlu s háčkem.

Na těchto náušnicích vidíte použití kaplíků. Vytvoří ozdobný klobouček na použitém korálku. Kaplík můžete umístit z vrchu, ze spodu nebo na obou místech zároveň. Kaplík se může stát I pomocníkem. Pokud máte korálek s velkou dírkou a nýtek vám I s hlavičkou projde skrz, umístěte dolů kaplík a nic nepropadne :)

Velice oblíbená je tvorba náušnic z přívěšků. Přívěšek s háčkem propojíme pomocí kroužku. Kroužek kleštičkami rozděláme, navlékneme přívěšek I háček a zase spojíme. Je to jednoduché a velice efektní zvláště pokud náušnice dostane zapálená cyklistka:)

Přívěšky lze umístit I pod korálek. Velice hezky vypadají drobné lístečky či srdíčka. Propojení zajistí ketlovací jehla.

Pokud zvládnete práci s kleštěmi, vaší fantazii se meze nekladou. Kombinujte, přidávejte, zkoušejte...

Snažte se vycházet z korálků. Z jejich tvaru a velikosti a vybírat k nim vhodné komponenty a barvy. Náušnice jsou nádherným dárkem a dají se nosit každý den jiné, proto určitě neváhejte a naučte se jejich výrobu!

Pro inspiraci vkládáme ještě další fotky: