Obnova barvy kočárku

Potřebujete obnovit zašlou barvu na kočárku? Chtěli byste si kočárek ozdobit vlastními motivy? Právě pro Vás jsou tu barvy na textil ve spreji Artemiss a náš článek! 

Oprava kočárku

Vyzkoušeli jsme pro Vás, jak se hodí barvy ve spreji Artemiss na opravu zašlé barvy kočárku. Pro naše testování jsme použili starou korbičku kočárku, stejný postup ale můžete aplikovat i na stříšku nebo doplňky, jestliže jsou z textilního materiálu. Při práci jsme používali:

Důkladně očistit

Nejdříve jsme zvolené místo důkladně očistili od nečistot a prachu. Následně jsme použili technický líh, který kočárek zbaví impregnační vrstvy. Tato vrstva odpuzuje vodu a znemožnila by barvě přilnout na látku.

Nanést barvu

Po uschnutí látky od čistění naneseme námi zvolenou barvu, v našem případě černou. Barvu nanášíme rovnoměrně z cca. 20 cm. Kontury a případné nedokonalosti upravíme pomocí štětečku. Barvu necháme důkladně zaschnout. Při našem testu přestala barva špinit již po cca. 6 hodin.

Zafixovat a impregnovat

Přestože je barva určena k zažehlení, nemusíte tak u kočárku činit, sama se totiž zafixuje za zhruba 5 dní (látka po tuto dobu nesmí přijít do styku s vodou). Urychlit fixaci je možné za pomocí fénu. Po zafixování barvy je možné na kočárek znovu nanést impregnační vrstvu, aby Vám vydržel v dešti. Vhodný je například český impregnační sprej Tagal, který také naleznete v naší nabídce.

Výsledek

Při našem testování dopadla oprava kočárku na výbornou. I na malém kousku, který jsme si zvolili pro testování, je vidět oživení barvy. Pokud bychom takto obarvili celý kočárek, vypadal by jako nový.

Tipy a triky

Při práci s barvou si určitě vezměte pracovní oblečení a pod kočárek si dejte noviny nebo karton. Na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli jak snadno se člověk ušpiní (např. nechtěným opřením o kočárek s nezaschlou barvou).

Pokud budete opravovat pouze část kočárku, je vhodné přelepit ostatní části textilní lepící páskou. Zamezíte tak ušpinění části, kterou si nepřejete malovat.

Zdobení kočárku

Kočárek nemusíte pouze opravovat do jedné barvy, můžete si jej také dozdobit. Vyzkoušeli jsme pro Vás práci se šablonou a zlatou barvou. Požadované místo jsme nejdříve očistili dle postupu uvedeného v části „Důkladně očistit“. Poté jsme na kočárek umístili šablonu a nanesli barvu. Při použití šablony je důležité zajistit, aby se barva nedostala pod ni, takže je lepší použít štěteček či houbičku a s množstvím barvy šetřit. Výsledek pak nevypadá vůbec špatně!