Masky z moosgummi

Období karnevalů je tady! Pojďte se s námi podívat na využití pěnové gumy neboli moosgummi při výrobě masek.

Moosgummi je velice příjemný materiál. Dá se na něj kreslit tužkou i z něj gumovat. Nádherně se stříhá. Dá se lepit lepidlem i spojovat sešívačkou. Je pevnější než papír a přitom pružný.

IMG_20190108_165607_wm

vse-k-navodu

Základní postup - maska kočička

U výroby masek je důležité dobře měřit. Změřte si vzdálenost mezi očima, velikost očí, vzdálenost k nosu, okraje tváře a výšku čela. Měřte nejlépe krejčovským metrem - ten se přizpůsobí tváři stejně jako moosgummi. Rozměry si pomocí pravítka naznačte na pěnovku. Otvory na oči udělejte větší ať dobře vidíte.

Pokud máte na pěnovce načrtnuté základní rozměry můžete se pustit do obrysů masky. Doporučujeme kreslit tužkou. Tu můžete vygumovat a tvar opravit. My si načrtli tvar kočičky a ten vystřihli.

Z růžové pěnovky jsme vystřihli ouška a nos. Z černé pěnovky jsme vystřihli vousky a řasy. (Řasy i vousky se lépe vystřihují, když si na černou pěnovku obkreslíte danou část vystřižené kočky. Například oko, aby se vám povedl správný sklon řas).

Všechny části jsme na místo přilepili tyčinkovým lepidlem Herkules. Na závěr jsme na okrajích udělali dvě dírky a navlékli do masky tenkou gumu.

Maska žirafa

Stejný postup jako u kočičky jsme použili i u výroby žirafy. Aby se nám lépe malovali hnědé skvrny, překreslili jsme si celou žirafu na hnědou pěnovku.

Maska příšera

Pro inspiraci uvádíme ještě zelenou příšeru. Masky jsou působivější pokud z nich trčí nějaká chapadla, ouška nebo vousy.

Růžový kostlivec

Pokud vám kočička a žirafa přijdou moc dětské, třeba se Vám zalíbí náš růžový kostlivec. Zde jsme dolepili jen černý klobouk a růžový proužek na něm. Ostatní detaily jsou dokresleny černým lihovým fixem.

Jednobarevné masky

Další možností jsou jednobarevné masky. Bez lepení - naměříte, načrtnete a vystřihnete. Fantazii se meze nekladou. My se pustili do kostlivce a batmana. 

Králičí ouška

Pěnovka se pro svou pevnost hodí i na výrobu oušek. Vystřihli jsme dlouhé králičí uši a přilepili je na proužek pěnovky. Proužek jsme spojili sešívačkou. Díky pevnosti pěnovky uši krásně trčí nahoru a nepadají.

Princeznovská koruna

Poslední co bychom Vám rádi ukázali je korunka z třpytivé pěnovky. Z rubové strany si rozměříme a narýsujeme po pěti centimetrech zoubky na korunku. Korunku vystřihneme. Spojíme sešívačkou a navlékneme gumu.

Ze zbytku třpytivé pěnovky si můžete vyrobit ještě škrabošku.

A takto vypadají masky z moosgummi v praxi. Hurá na karneval!