Domácí výroba mýdla

Dnes si ukážeme, jak vyrobit domácí mýdlo. Výroba mýdla je velice snadná.

Materiál

Pro výrobu mýdla budeme potřebovat:

Ostatní věci, jako jsou třpytky, mušličky, kamínky, drobné hračky, sušené květy a podobné, slouží k jejich dozdobení.

vse-k-navodu

Postup

Nachystejte si nádobu, do které budete mýdlo nalévat. Formu vymažte obyčejným olejem, mýdlo pak bez problémů vyklopíte. Mýdlovou hmotu poté zcela rozpusťte ve vodní lázni. Pozor, hmota nesmí projít varem!

Co je vodní lázeň?

Vodní lázeň znamená, že do většího hrnce s vodou umístíte menší hrnec, ve kterém budete rozpouštět mýdlo. Vodu ve větším hrnci přivedete k varu a tím dojde k ohřátí menšího hrnce. Díky tomu se bude mýdlo rozpouštět rovnoměrně a nedojde k jeho zničení.

Příprava mýdla

Přidejte vůni. Do vymazané formy nalijte tenkou vrstvu mýdlové hmoty. Můžete nalévat již obarvenou mýdlovou hmotu nebo ještě bez barvy. V čiré budou lépe vidět ozdoby.

Nápis z květů

Mýdlo nechte lehce ztuhnout. Sušenou levanduli rozeberte na kvítky a pomocí pinzety naskládejte a lehce vmáčkněte do mýdla. Nápis musíte vyskládat zrcadlově. Do zbytku mýdlové hmoty přidejte ještě barvu aby zbytek mýdla byl tmavší.

Mýdlo ve formě dolijeme mýdlem s tmavší barvou a necháme důkladně vychladnout a ztuhnout. Až potom je možné hotové mýdlo vyklopit. Mýdla krásně vyniknou v celofánových sáčcích s jemným převázáním lýkem.

Nápis z papíru

Pokud se vám nechce vyskládávat jméno obdarované osoby kvítky, můžete si ho jednoduše napsat. Psát mohou samy děti. Nápis na papíru "zalaminujete" z obou stran pomocí průhledné lepící pásky. My jsme první vrstvu udělali čirou hmotou. Pak jsme položili nápis, zasypali třpytkami a přidali plastové srdíčko. Vše je zalito fialovou mýdlovou hmotou.

Zdobení předměty

Mýdlo můžete zdobit i nejrůznějšími předměty. Mušli a kamínky je třeba vkládat do ještě tekuté hmoty aby se vám nevytvořila vzduchová bublina.

Mýdla různých tvarů

Další variantou je využití různých forem ať už silikonových nebo plastových. Nezapomeňte je vymazat olejem!

Dárek pro všechny

Domácí mýdla jsou krásným dárkem pro všechny. Věříme, že si jejich výrobu užijete a uděláte nimi radost.

Galerie